#KuttMatsvinn2030

Slik håndterer og reduserer du matsvinn 

 

I snitt kaster hver person 120 kg mat i året, og det kastes hele 385 000 tonn mat i Norge* hvert eneste år. Finn ut hvordan du kan ta små grep i hverdagen for å kaste mindre mat!

Mat som har gått ut på dato er en vanlig utfordring mange av oss står overfor. Det er imidlertid viktig å vite at datomerkingen på matvarer ofte handler mer om kvalitet enn om sikkerhet.Mange matvarer kan fremdeles være trygge å spise eller bruke etter datoen er passert, forutsatt at de oppbevares og tilberedes riktig.

Bli med oss og utforsk kreative måter å utnytte utgåtte produkter på, slik at du kan redusere matsvinn og samtidig lage deilige retter. Fra frukt- og grønnsakspuré til pannekaker, vil vi dele tips og oppskrifter for å gi nytt liv til disse matvarene og unngå at de havner i søpla

Men hva kan man gjøre med maten når den begynner å bli litt tørr eller sliten?

Her er noen tips til retter som fint kan lages med mat som er gått ut på dato -

1. Tørt brød: Lag krutonger, pannekaker, eller arme riddere.
2. Overmodne bananer: Bak bananbrød eller frys dem for senere bruk i smoothies.
3. Utgåtte grønnsaker: Lag en smaksrik suppe ved å koke dem sammen med krydder og buljong.
4. Overmodne tomater: Lag en enkel tomatsaus eller salsasaus til pasta eller taco.
5. Gamle egg: Lag eggerøre, omelett, eller kanskje du vil bake en kake med dem?

Men hvordan tar man best vare på maten før den blir gammel? 

- Tørrvarer: Oppbevar tørrvarer som pasta, mel eller sukker i tette beholdere for å beskytte mot fuktighet og skadedyr.
- Poteter og løk: Oppbevares tørt og kjølig, men ikke sammen!
- Riktig temperatur: Hold kjøleskapet ved en temperatur på 0-4 grader for å forhindre bakterievekst. Fryseren bør være -18 grader eller kaldere. 
- Tomater: Oppbevares i romtemperatur for å bevare den gode smaken. I kjøleskap blir både smak og teksturen på tomatene endret. 
- Salat: Begynner salaten å bli litt vassen? Sett den i kaldt vann, så friskner den fort til!

Det finnes flere typer mat som vanligvis har en lenger holdbarhet enn datomerkingen tilsier

1. Hermetikk: Supper, bønner, og grønnsaker på boks er kjent for å ha en lang holdbarhet. Så lenge boksen ikke er bulket, rusten eller skadet, kan de være trygge å spise etter datoen.
2. Tørrpulver: Matvarer som kakao, tørrmelk og tørrsuppeblandinger kan ofte brukes lenge etter datomerkingen, så lenge de oppbevares riktig og ikke blir eksponert for fuktighet.
3. Tørkede belgfrukter: Bønner, linser og erter kan ha en lang holdbarhet, spesielt når de er tørket og oppbevart i en tett forseglet beholder.
4. Krydder: Tørre krydder og urter er ofte brukbare i lang tid etter datoen, men du kan oppleve at smaken blir svakere. 
5. Eddik: Både hvitvinseddik og eplesidereddik har lang holdbarhet, og de kan brukes i lang tid etter datoen.

Husk å alltid bruke sunn fornuft og sansene dine (se, lukt og smak) for å vurdere om matvarer er i god stand.