STAVANG SKAPER LIV I BYGDEN MED HØYTEKNOLOGISK BUTIKK

Åpning 27.04.2023. Ordfører Ola Teigen fikk æren av å klippe snoren til butikken. FOTO: Nærbutikken Stavang Landhandel

På fastlandet lengst sør i Kinn kommune, der Brufjorden og Førdefjorden møtes, finner vi Stavang. Stavang blir beskrevet som en perle mellom høye fjell, med et yrende liv ved holmer og skjær. Midt i denne perlen ligger Nærbutikken Stavang Landhandel. – Åpningsdagen startet med kulde, hagl, snø og regnbyger, men nesten på klokken skinte solen til åpningen av butikken som høyteknologisk! Sier daglig leder Hildur Kristi Horne Sørdal.

– Nå har stillheten senket seg, etter en fantastisk dag! Det kom masse folk, og ordfører Ola Teigen holdt en flott tale og ga oss blomster — før han klippet snoren til butikken, forteller Sørdal.

Merkur-konsulent Atle Stalheim var også til stede, og overrakte blomster fra Merkur, Kjøpmannshuset og flotte tursekker fra Mat-Norge.

– Etter kake og kaffe viste Kinn Brann og redning oss litt om brannslukning, og ikke minst ble det masse kjøring med brannbilen! Dette var en begivenhet for både barn og voksne.


– Et fantastisk konsept

– Min mann og jeg var på ferie, og kjørte forbi Hegna Landhandel. Der så vi et skilt der det sto at de var åpen 24 timer i døgnet. Da lurte vi på: «hvordan får de dette til?», forteller Sørdal.

Dette pirret nysgjerrighet, og ikke lenge etter ble de presentert for konseptet høyteknologisk butikk på en Merkur-konferanse. 


IMG_0806jpg

Merkur-konsulent Atle Stalheim, sammen med Hildur. FOTO: Nærbutikken Stavang Landhandel

– Vi er en liten grend mellom Florø og Førde, og vi er ikke mange fastboende, men utrolig mye hyttefolk. Med åpningstider til klokken 17 mandag-torsdag, klokken 18 på fredag og klokken 16 på lørdag, så var det ofte et problem for hyttefolk å nå oss. Da må de kjøre to mil enten ene eller andre veien, forklarer Sørdal.

De tok derfor kontakt med Kjøpmannhuset, og begynte forsiktig å lære mer om høyteknologisk drift. Nå blir butikken åpen fra 07:00-23:00 hver dag hele året.

– Det er et fantastisk konsept, og utrolig enkelt å bruke!

Støtte er alfa og omega

Sørdal ønsker å skryte ekstra over hjelpen hun har fått fra Mat-Norge.

– Det er utrolig god service vi får fra dem. De er alltid tilgjengelig og «på» med en gang vi spør om noe — og de har en tålmodighet som det synger etter! Sier Sørdal lattermildt.

– Og så må jeg skryte litt av de to medeierne i butikken Henry Kårstad og Frank Sørdal, der sistnevnte er min mann. De har montert for harde livet, og gjort mye av arbeidet selv, med god hjelp og støtte fra Mat-Norge.

IMG_1211jpg
Brannbil-kjøring var en stor begivenhet under åpningsdagen! FOTO: Nærbutikken Stavang Landhandel

Sørdal forteller at hjelpen de har fått fra andre hold også har vært uvurderlig.

– Samarbeidet med Kjøpmannshuset og Merkur har vært fantastisk! De har vært positive hele veien, og hjulpet så godt de kan. Vi er jo en liten butikk, så uten den økonomiske støtten fra Merkur så hadde vi ikke hatt muligheten til å gjøre denne investeringen i butikken. Det har vært alfa og omega.

En liten butikk med et stort hjerte

– Jeg vil si at butikken er limet i bygden. Vi jobber hardt for at det skal være liv her, og for å hjelpe og være tilgjengelig for kundene, sier Sørdal.

Butikken er også et kommunalt servicepunkt i bygden.

– Sammen med kommunen hjelper vi kundene med visse tjenester, og det å være et sosialt møtepunkt er en del av dette. Hadde ikke butikken vært her, så hadde det nok vært veldig stille i bygden. Det blir mye lysere når det er liv og folk rundt deg, mener Sørdal.

IMG_1168jpg
FOTO: Nærbutikken Stavang Landhandel

– Jeg håper også at den nye driften skaper mer handel, og at vi på sikt kan ansette flere. Nå er vi bare to ansatte her.

Sørdal håper i tillegg at de kan få til mye spennende i butikken fremover.

– En gang hadde vi Lothepus her, og da hadde vi rundt 600 folk på plassen utenfor. Videre nå tar vi det som det kommer. Vi må lære oss å bruke høyteknologien først, og så kan vi glede oss til nye arrangementer i bygden! Forteller hun avslutningsvis

Camilla Haugland
Kommunikasjon Mat-Norge