NÆRBUTIKKEN TANSØY ER BLITT DIGITALISERT: – BRA FOR KUNDEN, OG BRA FOR BUTIKKEN!

En stolt gjeng! Fra venstre: Atle Stalheim fra Merkur, Innehaver Magne Svardahl, kommunalsjef i Kinn kommune Kristin Maurstad og Ola Teigen som er ordfører i Kinn kommune.
FOTO: Lisa Myklebust

Nærbutikken Tansøy drives i dag av Magne Arla Svardahl. Butikken har vært i hans familie i fire generasjoner, og nå er butikken blitt høyteknologisk. Svardahl ser nå kun i én retning, og det er fremover.
– Jeg tente på idéen med én gang, og det er ikke snakk om å gå tilbake nå! Dette gir frihet både til oss og kundene, sier Svardahl.
Torsdag 23.juni var det åpning av Nærbutikken Tansøy, en liten butikk på øyen Tansøy utenfor Florø.

Før var butikken gjerne åpen fra klokken 11-12, stengt i to timer, åpen igjen fra klokken 14 og stengt klokken 17. Det gjorde det mindre fleksibelt.

– Nå er vi åpen fra klokken 07-23. Det gir oss en mye friere rolle, og butikken blir mye mer tilgjengelig for kundene våre, sier Svardahl.

Sosialt knutepunkt på øyen
Svardahl har jobbet i butikken siden 1980. Da jobbet han med sin mor, frem til hun døde. Nå drifter han foreløpig butikken alene, sammen med én ansatt.

– Det er en ny verden siden jeg begynte på 80-tallet. Økonomien er en annen, det er flere folk her, mer turisme og utvikling i samfunnet, forteller Svardahl.

Magne Svardahljpg
Innehaver av Nærbutikken Tansøy, Magne Arla Svardahl.
FOTO: Atle Stalheim

– Da jeg hørte om den første høyteknologiske butikken, så tente jeg på idéen med én gang. Dette er jo fremtiden! Jeg pratet med bygden, og fikk støtte. Da ville jeg få det til så fort som mulig, for jeg eier ikke tålmodighet, sier han lattermildt.

Bygden er så langt fornøyd.

– Det viktigste er at jeg og kundene synes at dette er greit. Kundene har vært veldig positive. Det vil jo alltid være småting her og der, men nå kan vi bruke mer av tiden på å holde butikken ren og ryddig, og være sosiale med kundene, sier Svardahl.

288666926_3256336487933365_7433563424411665470_njpg
Snorklipper Ola Teigen, ordfører i Kinn kommune.
FOTO: Atle Stalheim

Uvurderlig samarbeid
Svardahl er takknemlig for samarbeidet med Merkur.

– Uten slik samarbeid så vil slike plasser forsvinne. Tansøy har 70-100 innbyggere, og uten en utvikling så ville det blitt vanskelig, sier han.

Atle Stalheim fra Merkur var selv på åpningen av nærbutikken. Han er konsulent i Merkur-programmet, og synes det er kjekt å se resultatet.

– Det er kjekt å se et konkret resultat av jobben man har gjort, og at drømmer blir realisert. Når snoren klippes av ordføreren, så setter det på en måte et punktum, sier en engasjert Stalheim.

288511595_1170512063743263_4859275260040897585_njpg
Atle Stalheim er imponert over Nærbutikk Tansøy.
FOTO: Kristin Maurstad

Han er imponert over engasjementet til Svardahl, og nærbutikker i landet.

– Jeg har jobbet med bank i 20 år, og har aldri møtt en yrkesgruppe med slik stolthet! Her er det mer enn en jobb, og det er dedikerte mennesker som har betydning for lokalsamfunnet. Svardahl var blant de første som meldte interesse for høyteknologisk drift, og slike som ham er viktig for fremtiden, sier Stalheim.

Positivt syn på fremtiden
Svardahl er mer enn fornøyd så langt.

– Jeg forventer at omsetningen går opp. Rutebåter legger jo til rett ved siden av, og da er det for eksempel mange hyttefolk som heller velger å komme innom butikken, enn å fylle bilen med matvarer, sier han.

– Når man gir tillit til kundene, så oppfører de seg faktisk deretter. Vi har mange kameraer som følger med, så da skal du være en kald fisk dersom du stjeler, ler Svardahl.

287216453_575810540876943_7182977512347222604_njpg
Bygden var tilstede, og de er veldig fornøyd med jobben innehaver Svardahl har gjort.
FOTO: Atle Stalheim

Han kan også fortelle at den nye driften gir muligheten til å se fremover i eget liv.

– Den nye driften gjør ting enklere på alle måter. Hvis jeg vil ut og farte i båt eller ta en tur på fjellet - så trenger jeg ikke å være fysisk i butikken. Da trenger jeg bare å følge med, og rykke ut hvis det er noe, sier Svardahl.

– Nå trenger jeg heller ikke å stresse med å tenke på å pensjonere meg. Nå kan jeg bli som sjuende far i huset, og henge rundt i butikken siden det er så enkelt å holde i, avslutter han lattermildt

Camilla Haugland
Kommunikasjon Mat-Norge