Julegaven kom tidlig til Åna-Sira - høyteknologisk butikk

Tettstedet Åna-Sira ligger i Sokndal og Flekkefjord kommuner, der elva Sira munner ut i fjorden Åna. Innbyggerne har i dag fått en tidlig julegave, som vil ha stor betydning for både ansatte, innbyggerne og besøkende. Daglig leder, Tina Kvelland Sivertsen, synes at teknologien er kjempespennende.

– Første gang jeg så en slik butikk tenkte jeg «det hadde vært gøy», sier den engasjerte butikksjefen.

22. desember 2023

Ære være dugnadsånden

Når den gamle butikken ble lagt ned, og innbyggerne stod uten et handelssted i nærheten, tok bygda saken i egne hender.

– Alle måtte reise 20 minutter til Flekkefjord eller Sukkendal for å handle. Noen fra bygda ville se på muligheten for en ny butikk og fikk kontakt med Merkur, deler Tina.

Med støtte fra Merkur-programmet og utrolig dugnadsånd, ble den nye butikken bygget. Lokalbefolkningen, sammen med hyttefolket, la ned timevis med arbeid for å realisere drømmen om en ny butikk.

– Butikken er bygdeeid. Hele bygget og butikken ble bygd på dugnad av lokale og hyttefolk. Det er en veldig god dugnadsånd her, forteller Tina.

Nå, 17 år senere, tar butikken et stort steg inn i fremtiden. 

Gjør logistikken enklere 

I denne julen skjer det store endringer. Den eneste butikken i bygda, som lenge har vært en hjørnesteinsbedrift, åpner nå dørene til en ny æra av høyteknologisk drift.

– Jeg er kjempespent og synes er fantastisk at folk finner på et slikt system som kan hjelpe butikker, forteller Tina.

I Åna-Sira bølger det med liv om sommeren, men det roer seg betraktelig ned om vinteren. Hun håper teknologien fra Liberty Now gjør logistikken fremover enklere. 

– Butikken har en enorm sommertrafikk. Det gjør at vi ikke har lønnskostnader til å dekke behovet på sommeren. Da tenkte vi at det kanskje er mulig å dekke det inn med at vi ikke trenger å være så mye i butikken på vinterstid, og kan bruke kostnaden sommerstid, sier hun. 

Positive og spent 

– Jeg er veldig glad vi har mulighet til å gi et tilbud alle som passerer oss, og at hyttefolket kan handle alt hos oss når de kommer hit sent, sier Tina. 

– I tillegg er det enkelt og greit å kunne styre butikken fra der man er, legger hun til. 

Butikksjefen forteller allerede om positive tilbakemeldinger fra kundene. Mange er spente og gleder seg stort til de kan begynne å ta i bruk det nye tilskuddet. 

– De er positive og spente. De har spurt og spurt etter når det ville være klart for døgnåpen butikk, sier hun lattermildt. 

Men fra i dag kan de endelige teste Joker Åna-Sira i ny drakt, som høyteknologisk og døgnåpen. 

– Vi åpner dørene nå snart, så det er ingen som har prøvd enda på nattestid. Jeg tror de blir glade når vi informere de nå etterpå, forteller Tina avslutningsvis. 


Kommunikasjon Liberty Now, 

Ida Amalea Furseth