1000 dugnadstimer lagt ned av lokalbefolkningen – nå har den også blitt høyteknologisk

(f.v.) Styreformann Paul Sindre Vedeld og butikksjef Jasmin Beyer smiler under butikkåpningen

Etter en iherdig dugnadsinnsats fra lokalbefolkningen kunne Nærbutikken Rovde åpne dørene 14. desember i fjor. Nå har butikken også blitt høyteknologisk, og de er klare for å la kundene handle døgnet rundt.


25.03.2024

I Vanylven kommune, i Møre og Romsdal, finner vi Rovde, en liten bygd med omtrent 300 innbyggere. Etter en tid uten matbutikk i bygda var det en etterlengtet åpning av Nærbutikken Rovde 14. desember i fjor.

Før åpningen ble det lagt ned 1000 dugnadstimer av lokalbefolkningen som bygde om og gjorde butikken klar for åpning.

– I mai i fjor fikk vi vite at butikken som var her skulle bli lagt ned. Da tok vi med en gang kontakt med Kjetil Flåterud i Kjøpmannshuset som har fulgt oss opp. Vi har hatt møter med Merkur, og bygda opprettet et aksjeselskap. I høst hadde vi cirka 120 aksjonærer og cirka én million i aksjekapital, forteller Paul Sindre Vedeld, styreleder for butikken.

Butikksjef, Jasmin Beyer, forteller at butikken var veldig etterlengtet.

– Det er mange som ikke kjører forbi andre butikker til daglig. Lokalet er også nytt og fint, og det er stas å komme inn hit. Det har vært mange lokale som har stilt opp for å male, legge gulv, snekre og skru sammen reoler, sier hun.

– Folk kommer inn i butikken og sier «oi, fy søren for en butikk». Det er moro, legger Paul Sindre til.


rovde6-minjpg
Driftsleder for Kjøpmannshuset Bernt Reite fikk æren av å klippe snora til den nye høyteknologiske butikken 

Høyteknologisk

I dag åpnet butikken også som kommunens første døgnåpne og høyteknologisk butikk med teknologi fra Liberty Now.

– Jeg synes det er veldig spennende at butikken nå har blitt høyteknologisk. Det har vært en del elektrikerarbeid i butikken i forkant, mange kabler er kommet opp i butikken, og kundene har vært nysgjerrige på hva som har foregått, forteller den engasjerte butikksjefen.

Når Jasmin har fortalt at de jobber med å bli delvis selvbetjent har tilbakemeldingene vært gode.

– Noen har syntes det hørtes litt skummelt ut å bruke den selvbetjente kassen alene, men nå, etter at de har fått prøve seg mens vi har vært her, går det fint. «Nå skal vi tørre å handle når butikken er fjernbetjent også», har de sagt, forteller Jasmin.

Butikken ligger rett ved en hovedvei som de ser er trafikkert utenom butikkens ordinære åpningstider.

– At butikken nå har blitt høyteknologisk kan gi oss en mulighet til å øke omsetningen. I tillegg kan betjeningen bruke tiden på andre arbeidsoppgaver enn å betjene kassen, sier Paul Sindre.

Merkur-konsulent, Atle Stalheim, forteller at han er imponert over hva lokalbefolkningen har fått til.

– Det er imponerende å se hva de har fått til her, og jeg synes det er tøft av de å satse. De har investert tøft og bygd en butikk som har blitt kjempefin. Dette viser hva slags kraft som er i mange små lokalsamfunn, sier Atle og legger til at han heier på digitaliseringen av butikkene.rovde3-minjpg
(f.v.) Styrerepresentant for Nærbutikken Rovde Anette Sætre, butikksjef Jasmin Beyer og styreformann Paul Sindre Vedeld smiler bredt

- Betyr mye for området 

Butikken i den lille bygda med 180 husstander er et viktig samlingspunkt.

– Det merket vi godt i tiden da vi ikke hadde butikk her, forteller Paul Sindre.

Jasmin og Paul Sindre takker også for støtten de har fått fra Merkur i arbeidet med å gjøre butikken høyteknologisk, og nå gleder de seg til tiden framover og å kunne la kundene handle når det passer for dem.

– Det er et stykke å kjøre til neste søndagsåpne butikk, så det blir spennende å se om det kommer kunder fra andre deler av kommunen også, sier Jasmin.rovde4-minjpg
Nærbutikken Rovde har fått på plass den gjenkjennelige gule inngangsterminalen og har føyd seg inn i rekken blant høyteknolgiske dagligvarebutikker Markedsavdeling, Liberty Now
Karine Risdalen